Adaptat din #SoPoCo17

Întrebare pentru toți participanții – ”De ce reguli ai nevoie pentru a te simți cât mai în siguranță la acest eveniment?’

 1. Participare autonomă – ai grijă de tine, onorează-ți limitele, cere ajutor dacă ai nevoie.
 2. Consimțământ în orice – Întreabă înainte să dai sfaturi, să intri intr-o conversație, să atingi pe cineva. Dacă nu primești un ‘da’, răspunsul este nu. Dacă ți se pare nepotrivit comportamentul cuiva, spune-le!
 3. Privacy și confidențialitate – Ce se întâmplă la evenimente stă la evenimente  – ‘învățătura pleacă mai departe, numele rămân’.
 4. Folosirea tehnologiei – E OK să iei notițe pe telefon, dar nu înregistra pe nimeni fără acordul lor. La fel, nu face poze fără permisiune/ nu taga/ nu publica fără acorduri prealabile (te asiguri că toți cei care apar în poză doresc asta, nimeni din cei care nu doresc să apară nu apar nici măcar în fundal). De obicei la evenimente regula generală/ default este Nu se fac poze (decât dacă se agrează altceva).
 5. Identități si pronume – Respectă identitățile indivizilor și experiențele lor de viață. Fii atent la posibilele tale privilegii și bias-uri. Dacă ai dubii, întreabă. Dacă faci o greșeală, cere-ți scuze și mergi mai departe, nu e nevoie să faci o dramă.
 6. Evită stereotipizările și generalizările despre grupuri de oameni, de ex. bărbați, femei, tinerii, persoanele căsătorite, monogamii etc.
 7. Vorbește în numele tău, nu în numele unui grup. Vorbește din experiența ta, de ex. ”Am fost crescut creștin ortodox”
 8. Întotdeauna presupune că ceilalți au intenții bune, dar evită alte presupuneri Nu presupune lucruri despre alții pe baza felului în care arată sau vorbesc.
 9. Jargon și terminologie – Încearcă să nu presupui că toată lumea îți înțelege terminologia. Dacă nu înțelegi un termen, întreabă.
 10. Content warnings / Trigger warnings – Când facilitezi un workshop/ sesiune, spune participanților despre potențiali triggeri.
 11. Nu întrerupe. Avem un limbaj al semnelor pentru menținerea respectului în cadrul discuțiilor (se vor explica).
 12. Ascultă! Dacă ești cineva care participă des și se simte confortabil să vorbească, minunat! Dar fii atentx să lași spațiu pentru alții să contribuie și ei. După ce ai vorbit de câteva ori, numără până la 5 să lași și altora timp să intervină. Este important să creăm spații pentru vocile care sunt de obicei marginalizate.
 13. Nu judeca, întreabă! Arată respect pentru poveștile celorlalți. Sunt multe metode de a practica relații deschise.
 14. Când întrebi ceva, spune clar ce fel de răspuns dorești. Vrei să afli experiențele celorlalți? Cauți o soluție la o problema? Nu da sfaturi nesolicitate!
 15. Dacă dai feedback cuiva, încearcă să fii bun. Dezacordul e ok, dar fii civilizat, nu îl ataca pe celălalt. Acesta nu este neapărat un spațiu de dezbateri, în care cineva trebuie să câștige. Mai degrabă dorim să creăm un spațiu în care toată lumea poate împărtăși experiențe vulnerabile, fără teama de a fi judecatx/ atacatx.

Ce se întâmplă dacă cineva încalcă regulile?

Alege: Confruntă direct persoana dacă te simți confortabil, SAU adresează-te organizatorx sau celorlalte persoane desemnate. Organizatorx/ comunitatea își rezervă dreptul să ceară cuiva să plece dacă nu reușesc să respecte regulile.