Am avut deja cinci ediții la locația actuală, cabana de lângă munții Făgăraș. Am mai ținut OpenCon-uri lângă Cluj, la Băișoara, Moldovenești și Poiana Horii. Ne place locația actuală, cabana e spațioasă, încăpătoare, se văd munții frumos din ea și sunt multe pisici (6 afară și un singur motan castrat înăuntru, prințișorul).
Majoritatea participanților sunt români, dar avem adesea și 1-2 participanți din alte țări. Limba pentru ateliere este by default limba comună tuturor, dar poți vorbi în limba în care te simți cel mai confortabilx. Programul este structurat în felul următor: cerc de deschidere în prima seară, pe la ora 18:00, urmat de cină (uneori facem invers), trei zile de ateliere full 10.00-20:00 (cu pauze), și un cerc de încheiere în ultima zi, pe la 10:30-11:00. La final strângem, mutăm mobilele la locul lor și plecăm spre cășile noastre.
Încurajăm toți participantx să propună ateliere teoretice sau practice, brainy sau body–oriented, suntem curiosx să învățăm din experiența tuturor. Grupul de organizare propune scheletul / structura, iar participantx aduc conținutul. Cu toate acestea, de obicei sunt anumite ateliere care știm că vor fi mai populare, încercăm să nu le suprapunem cu altele. Dar, adesea avem două sesiuni în paralel (ceea ce oricum e puțin față de alte OpenCon-uri unde sunt 4 sesiuni paralele și nimeni nu ține cont de ce e popular și ce nu). Încurajăm de obicei în mod deosebit oamenii noi să propună ateliere și activități, dar vom limita entuziasmul la maxim 2 workshop-uri per facilitator (pentru toată lumea!). Știm despre ce vorbim, credeți-ne pe cuvânt!
Tot de obicei, ca să ne facem o idee, postăm un thread pe grupul nostru privat de Facebook în care puteți propune workshop-uri. Rugăm toți faciltatorix de ateliere să ne ofere o mini descriere anticipat, ca să știm deja despre ce e vorba când ajungem la eveniment. Temele propuse variază de la topicuri specifice non-monogamiei, la cele de consimțământ și setarea de limite, la traumă și relația cu corpul nostru, la dinamici de putere în relații sau conștientizarea privilegiilor, toate acestea intersectate cu ateliere de 5 rhythms sau contact improvisation, sau sesiuni de shibari.
Workshop-urile pot fi propuse de oricine, ca programul să evolueze continuu. Pentru a facilita un atelier, nu e nevoie să fii ”expert” într-o temă anume. Tot ce trebuie să faci este să facilitezi discuția și să te asiguri că toată lumea are ocazia să vorbească. Deci o temă clară și doar un pic de pregătire.
Sugestii pentru faciliatori
Pentru a asigura un mediu cât mai safe la ateliere, recomandăm următoarele
- Minimizează riscurile (emoționale, fizice). Avertizează de posibilele trigger-e emoționale, acordă (sau nu) permisiunea cuiva să vorbească despre topicuri triggering, demonstrează și practică mișcari riscante la atelierele fizice.
- Clarifică structura și obiectivele atelierului, ca toată lumea să știe la ce să se aștepte. Trimite descrierea atelierului în avans! Organizatorii trimit tuturor anticipat descrierile.
- Asigură inclusivitate. Creează un spațiu în care toată lumea (e.g. persoanele mai timide, persoanele neurodivergente) are ocazia să vorbească.
- Nu constrânge pe nimeni, de exemplu să participe până la sfârșit, să facă anumite activități, să vorbească.
- Promovează responsabilitatea colectivă. Cu totx suntem responsabili să creăm un spațiu mai sigur.
- Începe și termină la timp. Structura ne ajută pe totx să ne organizăm individual și colectiv programul.
Ca idee, programul pe o zi arată așa:
8:00-10:00 Breakfast
10:00-11:30 Primul slot de ateliere
11:30-12:30 Helping out in the kitchen
12:30-14:00 Al doilea slot de ateliere
14:00-15:00 Lunch
15:00-16:00 Siesta/ downtime
16:00-17:30 Al treilea slot de ateliere
17:30-18:30 Helping out in the kitchen
18:30-20:00 Al patrulea slot de ateliere
20:00-21:00 Cina
21:00 – party, sauna, shibari, performance etc.
Socializare
Atelierele sunt mișteaux, dar lumea discută o mulțime de lucru în pauzele de socializare, după cină, la saună seara sau la 3-4 dimineața. Pe lângă ateliere și discuții, apreciem orice alte modalități de socializare sau skill-uri – fie că ne uităm la un documentar despre masculinitate sau industria pornografiei, fie că facem mini-ședințe de masaj sau cuddling. A, ți-am zis că avem colț dedicat de shibari și oameni care sunt mai mult decât happy să împărtășească din skill-urile lor?