Ce este OpenCon Transilvania?

OpenCon Transilvania (OCT) este o retragere de tip weekend prelungit pentru persoane non-monogame, care doresc să discute cu alte persoane interesate de acest subiect și să împărtășească experiențe. Prima ediție a fost in iarna 2016, iar din 2018 avem 2 ediții pe an, una de primăvară, una de iarnă (întrerupte de COVID-19), reluate din toamna 2021. Evenimentul se întâmplă la o cabană ce poate găzdui maxim 30 de persoane, în zona munților Făgăraș (vezi Locație).

OCT este despre învățare și socializare. Nu este un club de sex sau de fetish, nu este un serviciu de dating. Nu avem o problemă cu astfel de evenimente, doar că OpenCon este despre altceva.

Cine poate să vină?

Oricine are un pic de experiență cu stilul de viață non-monogam, dar și oricine care are un interes real față de acest subiect. Filosofia OpenCon-urilor este de a avea astfel de întâlniri ”deschise” în care putem învăța unx de la altx. OCT este un eveniment pentru majori, dar bebelușii sunt acceptați (vezi mai jos). Practicăm un sistem de încredere câștigată, adică trebuie să fi venit la câteva dintre evenimentele noastre publice, să ne asigurăm că ești o persoană safe înainte să poți participa la OCT.

Ce se întâmplă la OCT? 

OCT se desfășoară după modelul ne-conferinței, unde fiecare participant contribuie la definirea conținutului, așa că programul se alcătuiește la fața locului, în funcție de propunerile trimise de participanți. Aruncă o privire pe pagina de Program pentru detalii.  

Este ca un pachet all-inclusive la un hotel?

Nu chiar. E mai degrabă o adunare de prieteni care decid cum să își petreacă timpul împreună. Biletele acoperă costul cazării și meselor, și o mică donație către Asociația C.A.R.E. (din care acoperim avansul pentru următoarea rezervare). Oferim discount-uri pentru membrii asociați și simpatizanți (10% respectiv 7%). Toată lumea se va implica cel puțin o dată ca ajutor la bucătărie, dar vor fi și alte roluri pe care participantx și le pot asuma voluntar, pentru mai buna desfășurare a evenimentului.

Care este limba de conversație la OCT?

Româna este limba default (sau romgleza), cu excepția cazurilor în care avem persoane care nu înțeleg română, caz în care de obicei trecem pe engleză. Ești liberx să folosești limba în care te simți mai confortabilx, dar încercăm să ne asigurăm că toată lume poate înțelege și participa la discuții. Cu toate aceste, să fim atentx că există niveluri diferite de fluență în engleză și răbdătorx cu persoane care nu se exprimă extrem de fluent, dându-le timp să își formuleze ideile. Dacă poți, oferă traducere on-the-spot dacă este nevoie.

Pot să îmi aduc copiii?

Bebelușii (0-1 ani) sunt bineveniți, atâta timp cât ești responsabilx pentru ei pe parcursul întregului eveniment. In acest caz, anunță-ne în formularul de înregistrare. Există pătuț pentru copii la locație.

Din păcate, nu putem acomoda copii mai mari.

Îmi caut partenerx, este locul potrivit să mă combin?

Faptul că vii la un eveniment despre non-monogamie cu siguranță te va pune în contact cu persoane cu idei similare, mai mult decât ai găsi într-un bar sau club. Cu toate acestea, OCT NU este un eveniment de dating. Scopul nostru este să ne adunăm la un loc și să învățăm unx de la altx despre stiluri de viață non-monogame. Socializarea este încurajată, cu respectarea limitelor celorlatx. Pentru detalii citește codul de conduită.

What about privacy?

Nu vom comunica detaliile tale (nume complet, telefon, email) nimănui. Acestea ți le vom cere la înscriere, într-un formular Google, care va fi accesibil doar echipei restrânse din organizare. La cercul de deschidere poți să folosești numele mic sau un pseudonim. Codul de conduită menționează respectul pentru intimitatea și identitatea fiecăruia. Nu se fac poze sau înregistrări la OCT, decât cu acord explicit (legat de poze efective, modalități de utilizare după). Ai toată libertatea să vorbești despre ce se întâmplă la eveniment, atâta timp cât nu identifici pe nimeni. Te rugăm în schimb să îți dai acordul de a transmite listei finale de participanți descrierea pe care ai trecut-o despre tine în formular și disclaimer-ele de safety pe care le-ai menționat.

What about COVID?

Nu impunem nimănui să se testeze sau să poarte măști, dar ești liberx să procedezi cum dorești în ce te privește. Te rugăm să nu vii dacă ai simptome de gripă / răceală. În acest caz nu putem să îți returnăm banii, dar poți opta pentru transferul lor pentru o ediție viitoare.

Sunt un jurnalist / streamer / influencer interesatx de subiect. Pot să vin?

Apreciem dacă ne contactezi în prealabil să ne spui mai multe despre proiectul tău. Te rugăm să citești și codul de conduită în prealabil.

Cum e cu mâncarea?

Asigurăm trei mese pe zi, micul-dejun care este la liber, între 8:00-10:00 și două mese calde, prânzul și cina. De obicei avem o echipă de bucătari/ sau gazda ne gătește, plus echipe de helperi, în sloturile dedicate din program. Rugăm toți participantx să ajute cel puțin o dată la bucătărie sau la pus/ strâns masa. Aprovizionarea cu ingrediente și meniul se gândesc înainte de echipa de bucătari. Micul dejun are de obicei cereale, dulcețuri, lapte/ lapte vegetal, pateuri vegane, vinete cu sau fără maioneză, hummus, unt, pâine, roșii, fructe.

Pentru conveniență, în funcție de opțiunile exprimate în avans, oferim mese omnivore și vegane, la care se pot adăuga brânzeturi. Vă rugăm să ne informați de intoleranțe și alergii, și vom încerca să ținem cont de ele, dar este posibil să vă aduceți de acasă înlocuitori (e.g. pâine fără gluten sau fără sare).

Accesul la bucătărie și frigider. De obicei, accesul în bucătărie este limitat, dar aveți voie să vă faceți omlete dimineața, mai ales dacă pregătiți pentru 2-3-4 persoane. Toată lumea are acces la un frigider aflat în hol, în care păstrăm mâncare pentru micul dejun și orice mâncare individuală adusă de acasă (spațiu limitat, nu exagerați!).

Dați și alcool în preț?

Nu asigurăm alcool. Vă rugăm să vă organizați în așa fel încât să vă aduceți băutura pe care o veți consuma la locație. Orașul cel mai apropiat e la 15 minute de mers cu mașina și are un Lidl decent aprovizionat.

Cum pot să ajut / să mă implic? 

Mulțumim pentru interes! Uite aici câteva idei:

Înainte de OCT: vorbește despre eveniment oamenilor real interesatx (nu încerca să convertești pe nimeni), completează formularul de înregistrare, gândește-te cum poți contribui (în mod special ateliere la OCT), dacă poți oferi locuri în mașină pentru cex care vin din același oraș, sau dacă poți lua cu mașina pe cineva de la gările mari apropiate (e.g. Brașov). După selecția participantix, vei fi invitatx să intri într-un grup de FB în care împărtășim ideile despre ce teme / ateliere vrem să discutăm / facem.

Avem de obicei o echipă de cooks, dar toată lumea este rugată să contribuie măcar o dată ca ajutor la bucătărie (curățat, tăiat legume), și la aranjarea și eliberarea/ curățarea meselor. De la ediția trecută, am implementat un sistem mai elaborat de voluntariat la fața locului, care include doar ca exemple, coordonator de helpers, Public Service Announcer, time keeper, monitor saună, shopping assistant, emotional support, tech people și midnight cleaner.

Ai grijă de tine, fii responsabilx de tine și, în măsura în care poți, asigură-te că cei din jurul tău sunt OK. Cere ajutor dacă ai nevoie, oferă ajutor dacă crezi că cineva are nevoie (întreabă prima dată!). În mod special, încearcă să incluzi în grupuri și conversații pe cei mai noi participantx. Suntem responsabilx în mod colectiv pentru a crea un spațiu mai sigur pentru toată lumea.

Cât costă?

Costul este de 800 RON/ persoană pentru ediția de primăvară 2024. Acest cost acoperă 4 nopți de cazare și mesele. Oferim discount-uri membrilor asociației C.A.R.E., asociați și simpatizanți (10%, respectiv 7% din prețul standard). Poți opta să sponsorizezi parțial locul altei persoane, plătind o taxă de 850 RON (prețul standard plus 50 RON). De obicei oferim bucătarilor noștri (participantx la OpenCon) posibilitatea participării cu un cost mai redus.

Dacă mă înscriu și nu pot să vin?

Ne pare rău, nu putem returna banii, dar te putem pune în contact cu persoane de pe lista de așteptare, către care vei putea să îți vinzi rezervarea. Noi nu putem să îți garantăm că vor fi persoane pe lista de așteptare – mai ales dacă te răzgândești în ultimul minut. Am dori să știm în prealabil orice modificări în lista de participantx, deci te rugăm să ne contactezi pentru a formaliza schimbul.

Cabana se rezervă în full, indiferent de numărul persoanelor care ajung în final la locație. Dacă trebuie să anulăm retragerea din motive dincolo de controlul nostru (e.g. COVID; dezastre naturale sau umane), vom rambursa cât mai mult posibil din costuri.

Care este istoria OpenCon Transilvania?

OCT este inițiativa ”Mamei la poliamorie” și are inspirația din două evenimente, OpenCon UK și OpenCon Catalonia, la care Monica a participat în 2013 și 2014. Foarte mult din structură și spirit este inspirat de acolo. Prima ediție a OCT a avut loc în iarna 2016. Din 2018 OCT se întâmplă de două ori pe an, cu pauza de 2 ani adusă de COVID-19 (am lipsit două ediții în 2020 și primăvara 2021).

Cine organizează? 

Încă de la prima ediție, Monica a avut alături oameni real interesați de astfel de evenimente, de la Cluj și București (Kitty și George de la Eropedia.ro). Din 2019, asociația C.A.R.E. oferă suportul logistic pentru eveniment (Monica, Alexandra, Ana, Kati, Claudiu, Zenon), cu sprijinul membrilor asociați voluntar implicați.

Alte întrebări?

Dacă ai întrebări la care nu ai găsit răspuns, trimite-ne un email.